Ξέφτισε το όνειρο και τα ξέφτια του
βρόχος γίνανε να με πνίξουν.
Μετρώ τις μέρες,
τα χρόνια που έφυγαν στη σιωπή.
Γέρασα κι ακόμα μετρώ....


.

Παρασκευή, 10 Οκτωβρίου 2008

ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ


Έβαλα πριν λίγο στο φούρνο τη γάστρα και αν και το φαγητό θα είναι έτοιμο μετά από 8 ώρες έχουν αρχίσει να μου τρέχουνε τα σάλια από τώρα…
Σκέφτηκα λοιπόν να το παίξω «Μαμαλάκης» και να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή μου για τη ρεβιθάδα στον ηλεκτρικό φούρνο που στα κυκλαδονήσια αποτελεί κάτι σαν «εθνικό» φαγητό μόνο που εκεί δεν το φτιάχνουν στο φούρνο του σπιτιού αλλά σε φούρνο με ξύλα όπου ψήνεται για 12 ώρες.
Στην Πάρο συνηθίζεται πολύ τις Κυριακές της Σαρακοστής όπου όλοι οι φούρνοι γεμίζουν αποβραδίς με τους "σκούνταβλους" ή τις "σκεπασταριές" όπως λένε στην τοπική διάλεκτο το πήλινο τσουκάλι με σκέπαστρο που χρησιμοποιούν για το ψήσιμο της ρεβιθάδας.

Υλικά:
- 1 πακέτο ρεβίθια,
- ½ ποτήρι λάδι
- 1 κρεμμύδι ξερό
- Αλάτι, πιπέρι
- λεμόνι
Zύμη για το καπάκι:
- αλεύρι χοντρό, νερό

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ρεβίθια σε μιά λεκάνη με νερό να φουσκώσουν για 12 ώρες, συνήθως τα βάζουμε να φουσκώσουν αποβραδίς.
Πριν τα μαγειρέψουμε τα ξεπλένουμε, τα ρίχνουμε στη γάστρα (εγώ χρησιμοποιώ πήλινη), ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα ρεβίθια.
Ανακατεύουμε το φαγητό και σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της που το κλείνουμε γύρω-γύρω με ζύμη.
Τη ζύμη θα την φτιάξουμε με αλεύρι και νερό και πρέπει να είναι σφιχτή και να τη βάλουμε έτσι που να μην εξατμίζεται το νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 130ο βαθμούς και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 8-8.30 ώρες.
Όταν γίνει το φαγητό ανοίγουμε το καπάκι (είναι λίγο ζόρι) ρίχνουμε (αν μας αρέσει) το χυμό ενός λεμονιού και σερβίρουμε.
Η ρεβιθάδα είναι εξίσου νόστιμη ζεστή και κρύα (γούστα είναι αυτά) και πάει πολύ με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αχ, απίστευτα ωραίο θα είναι...
να είχα ένα πιατάκι, και λίγο ψωμάκι και καμιά ελιά πράσινη...

Ανώνυμος είπε...

Λογικά,το φαγάκι σας όπου νάναι,πρέπει να είναι έτοιμο...Καλή όρεξη λοιπόν και άν υπάρχει και καλή παρέα ακόμα καλύτερα...Η συνταγή σημειώνεται στο βιβλίο με τις συνταγές μου! Την καλησπέρα μου...
(Βλέπω σας άνοιξε η χειμωνιάτικη όρεξη Λύκε μου!
Εύγε!)
(από Αγράμπελλη)

monahikoslikos είπε...

@ανώνυμος: κόπιασε να σε τρατάρω...

@agrampelli: Μόλις άνοιξα τη γάστρα και μοσχομυρίζει, θα το δοκιμάσω σε λίγο που θα ετοιμαστεί και ο γαύρος λαδορίγανη που ετοιμάζω για ...σαλάτα.
Καλό σου βράδυ και κάθε καλό

marianaonice είπε...

Πω πω!! Ρεβυθάδα στο τσουκάλι!
Στη Μυτιλήνη κάνουν και φασόλια στο τσουκάλι και μάλιστα τα βράζουν στη φωτιά με ξύλα. Στο λιομάζωμα από το πρωί ανάβουν τη φωτιά και βάζουν τσουκάλι, και μέχρι να μεσημεριάσει αυτά βράζουν σιγά-σιγά και γίνονται λουκούμι!!
Αλλά και ο γαύρος ριγανάτος όνειρο!!
Μας άνοιξες την όρεξη Μοναχικέ Λύκε!

Απορία: Οι Λύκοι τρώνε ρεβύθια;;;
Χαχαχα!!
Καλό Σαββατοκύριακο!

monahikoslikos είπε...

@marianaonice: Εδώ τρώμε το κουτόχορτο που μας ταϊζουνε πρωί βράδυ πολιτικοί και δημοσιογράφοι στα ρεβύθια κόλλησες βρε Μαριάννα.
Καλό ξημέρωμα και ένα ξεκούραστο Σ/Κ

νατασσάκι είπε...

Τελικά του φέρνεις λίγο του Μαμαλάκη, Λύκε!
:))

Πολύ καλή η συνταγή
(έχουμε αδυναμία στα ρεβύθια, και είναι ήδη στο νερό για αύριο)

Bravo!
:)))

monahikoslikos είπε...

@νατασσάκι:
ακολούθησε τη συνταγή και θα γλύφετε τα ...κουταλοπήρουνα σας...

disa είπε...

情趣用品,情趣,色情漫畫,情色網,情色a片,情色遊戲,85cc成人片,嘟嘟成人網,成人網站,18成人,成人影片,成人交友網,成人貼圖,成人圖片區,成人圖片,成人文章,成人小說,成人光碟,微風成人區,免費成人影片,成人漫畫,成人文學,成人遊戲,成人電影,成人論壇,成人,做愛,aio,情色小說,ut聊天室,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,尋夢園聊天室,080視訊聊天室,免費視訊聊天,哈啦聊天室,視訊聊天,080聊天室,080苗栗人聊天室,6k聊天室,視訊聊天室,成人聊天室,中部人聊天室,免費視訊,視訊交友,視訊美女,視訊做愛,正妹牆,美女交友,玩美女人,美女,美女寫真,美女遊戲,hi5,hilive,hi5 tv,a383,微風論壇,微風,伊莉,伊莉討論區,伊莉論壇,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,plus,痴漢論壇,維克斯論壇,情色論壇,性愛,性感影片,校園正妹牆,正妹,AV,AV女優,SEX,走光,a片,a片免費看,A漫