Ξέφτισε το όνειρο και τα ξέφτια του
βρόχος γίνανε να με πνίξουν.
Μετρώ τις μέρες,
τα χρόνια που έφυγαν στη σιωπή.
Γέρασα κι ακόμα μετρώ....


.

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ


Έβαλα πριν λίγο στο φούρνο τη γάστρα και αν και το φαγητό θα είναι έτοιμο μετά από 8 ώρες έχουν αρχίσει να μου τρέχουνε τα σάλια από τώρα…
Σκέφτηκα λοιπόν να το παίξω «Μαμαλάκης» και να μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή μου για τη ρεβιθάδα στον ηλεκτρικό φούρνο που στα κυκλαδονήσια αποτελεί κάτι σαν «εθνικό» φαγητό μόνο που εκεί δεν το φτιάχνουν στο φούρνο του σπιτιού αλλά σε φούρνο με ξύλα όπου ψήνεται για 12 ώρες.
Στην Πάρο συνηθίζεται πολύ τις Κυριακές της Σαρακοστής όπου όλοι οι φούρνοι γεμίζουν αποβραδίς με τους "σκούνταβλους" ή τις "σκεπασταριές" όπως λένε στην τοπική διάλεκτο το πήλινο τσουκάλι με σκέπαστρο που χρησιμοποιούν για το ψήσιμο της ρεβιθάδας.

Υλικά:
- 1 πακέτο ρεβίθια,
- ½ ποτήρι λάδι
- 1 κρεμμύδι ξερό
- Αλάτι, πιπέρι
- λεμόνι
Zύμη για το καπάκι:
- αλεύρι χοντρό, νερό

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα ρεβίθια σε μιά λεκάνη με νερό να φουσκώσουν για 12 ώρες, συνήθως τα βάζουμε να φουσκώσουν αποβραδίς.
Πριν τα μαγειρέψουμε τα ξεπλένουμε, τα ρίχνουμε στη γάστρα (εγώ χρησιμοποιώ πήλινη), ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το λάδι και νερό μέχρι να σκεπαστούν τα ρεβίθια.
Ανακατεύουμε το φαγητό και σκεπάζουμε τη γάστρα με το καπάκι της που το κλείνουμε γύρω-γύρω με ζύμη.
Τη ζύμη θα την φτιάξουμε με αλεύρι και νερό και πρέπει να είναι σφιχτή και να τη βάλουμε έτσι που να μην εξατμίζεται το νερό κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Βάζουμε τη γάστρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 130ο βαθμούς και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 8-8.30 ώρες.
Όταν γίνει το φαγητό ανοίγουμε το καπάκι (είναι λίγο ζόρι) ρίχνουμε (αν μας αρέσει) το χυμό ενός λεμονιού και σερβίρουμε.
Η ρεβιθάδα είναι εξίσου νόστιμη ζεστή και κρύα (γούστα είναι αυτά) και πάει πολύ με ένα ποτήρι κόκκινο κρασί.

ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ

.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

αχ, απίστευτα ωραίο θα είναι...
να είχα ένα πιατάκι, και λίγο ψωμάκι και καμιά ελιά πράσινη...

Ανώνυμος είπε...

Λογικά,το φαγάκι σας όπου νάναι,πρέπει να είναι έτοιμο...Καλή όρεξη λοιπόν και άν υπάρχει και καλή παρέα ακόμα καλύτερα...Η συνταγή σημειώνεται στο βιβλίο με τις συνταγές μου! Την καλησπέρα μου...
(Βλέπω σας άνοιξε η χειμωνιάτικη όρεξη Λύκε μου!
Εύγε!)
(από Αγράμπελλη)

monahikoslikos είπε...

@ανώνυμος: κόπιασε να σε τρατάρω...

@agrampelli: Μόλις άνοιξα τη γάστρα και μοσχομυρίζει, θα το δοκιμάσω σε λίγο που θα ετοιμαστεί και ο γαύρος λαδορίγανη που ετοιμάζω για ...σαλάτα.
Καλό σου βράδυ και κάθε καλό

marianaonice είπε...

Πω πω!! Ρεβυθάδα στο τσουκάλι!
Στη Μυτιλήνη κάνουν και φασόλια στο τσουκάλι και μάλιστα τα βράζουν στη φωτιά με ξύλα. Στο λιομάζωμα από το πρωί ανάβουν τη φωτιά και βάζουν τσουκάλι, και μέχρι να μεσημεριάσει αυτά βράζουν σιγά-σιγά και γίνονται λουκούμι!!
Αλλά και ο γαύρος ριγανάτος όνειρο!!
Μας άνοιξες την όρεξη Μοναχικέ Λύκε!

Απορία: Οι Λύκοι τρώνε ρεβύθια;;;
Χαχαχα!!
Καλό Σαββατοκύριακο!

monahikoslikos είπε...

@marianaonice: Εδώ τρώμε το κουτόχορτο που μας ταϊζουνε πρωί βράδυ πολιτικοί και δημοσιογράφοι στα ρεβύθια κόλλησες βρε Μαριάννα.
Καλό ξημέρωμα και ένα ξεκούραστο Σ/Κ

νατασσΆκι είπε...

Τελικά του φέρνεις λίγο του Μαμαλάκη, Λύκε!
:))

Πολύ καλή η συνταγή
(έχουμε αδυναμία στα ρεβύθια, και είναι ήδη στο νερό για αύριο)

Bravo!
:)))

monahikoslikos είπε...

@νατασσάκι:
ακολούθησε τη συνταγή και θα γλύφετε τα ...κουταλοπήρουνα σας...