Ξέφτισε το όνειρο και τα ξέφτια του
βρόχος γίνανε να με πνίξουν.
Μετρώ τις μέρες,
τα χρόνια που έφυγαν στη σιωπή.
Γέρασα κι ακόμα μετρώ....


.

Κυριακή, 1 Ιουλίου 2007

Τυρόψωμο για τον Ody

Ody, όπως καταλαβαίνεται, είναι ο εγγονός του παππού και οι επιθυμίες του διαταγές για τον παππού monahiko liko.
Χθες βράδυ λοιπόν που ο Ody είχε έρθει να με δει δοκίμασε το τυρόψωμο που είχα φτιάξει από το πρωί.
Του άρεσε τόσο που ζήτησε κι άλλο.
Επειδή όμως είχε τελειώσει του υποσχέθηκα να του φτιάξω σήμερα το πρωϊ και επειδή "μην τάξεις σε Αγιο κερί και σε παιδί ...τυρόψωμο" τα περιμένω να ψηθούν να του τα πάω.
Τυρόψωμα καθαρά, χωρίς συντηρητικά και φουσκωτικά που βάζουν οι φούρνοι ζυμωμένα από τα χεράκια μου.
Και επειδή είμαι βέβαιος ότι θα αρέσουν και σε σας και τα εγγόνια σας για ανασκουμπωθείτε και φτάξτε μερικά φρατζολάκια τυρόψωμο.

Η συνταγή μου εδώ
400 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή μισό μισό με χωριάτικο ή σκληρό αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά ( σκόνη)
1/8 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1,5 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 Κουταλάκι γλυκάνισο
1 ποτήρι του κρασιού χυμό πορτοκάλι
νερό όσο πάρει
σουσάμι
250-300 γραμμάρια τυρί φέτα.

Εκτέλεση:
Ρίχνουμε σε μπωλ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το γλυκάνισο, τα ανακατεύουμε και ανοίγουμε βαθούλωμα στο κέντρο.
Ανάβουμε το φούρνο στους 30 βαθμούς.
Διαλύουμε τη μαγιά σε 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και τη ρίχνουμε στο βαθούλωμα του αλευριού. ΠΡΟΣΟΧΗ το νερό χλιαρό όχι να καίει γιατί η μαγιά δεν θα φουσκώσει.
Σκεπάζουμε ελαφρά με αλεύρι τη μαγιά. Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα το μπωλ και μόλις σβήσει το φωτάκι του φούρνου βάζουμε το μπωλ στο φούρνο για μισή ώρα να αφρίσει καλά η μαγιά και κλείνουμε τα μάτια του φούρνου.
Βγάζουμε το μπωλ και προσθέτουμε στο αλεύρι, το χυμό του πορτοκαλιού και το λάδι και αρχίζουμε το ζύμωμα με το μίξερ στη χαμηλή ταχύτητα προσθέτοντας σιγά σιγά το νερό.
Συνεχίζουμε το ζύμωμα ανεβάζοντας ταχύτητα στο μίξερ μέχρι το ζυμάρι να γίνει μια μαλακή και ελαστική μπάλα που να μην κολλάει στο χέρι.

Τοποθετούμε τη ζύμη σε μεγαλύτερο μπωλ και το σκεπάζουμε με πετσέτα, και τοποθετούμε το μπωλ μέσα στο ζεστό φούρνο 1 ώρα ώστε να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης.

Βγάζουμε το μπωλ από το φούρνο, αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο λάδι και βγάζουμε το ζυμάρι από το μπώλ και το τοποθετούμε σε καθαρή επιφάνεια ελαφρά αλευρωμένη.
Ζυμώνουμε το ζυμάρι με γροθιές, το αναδιπλώνουμε και το ζυμώνουμε πάλι 2-3 φορές και το μοιράζουμε στα 6.

Παίρνουμε ένα ένα τα κομμάτια και αφού τα πλάσουμε σε λεπτές φρατζόλες τα τοποθετούμε πάνω σε σουσάμι και με τον πλάστη τα πιέζουμε όπως ανοίγουμε φύλλο για πίτες να γίνουν σε πάχος περίπου μισό χιλιοστό.
Πάνω στα ανοιγμένα φυλλαράκια τοποθετούμε τη φέτα τριμμένη στον τρίφτη τα κλείνουμε (τη μία πλευρά να επικαλύπτει την άλλη και τα τοποθετούμε σε ελαφρά λαδωμένο ταξί με την ένωση προς τα κάτω.
Αφήνουμε το ταψί σκεπασμένο στην επιφάνεια της κουζίνας πάνω από το φούρνο που προθερμαίνεται, τα σκεπάζουμε με πετσέτα και κουβέρτα (εγώ βάζω το μαξιλάρι μου) και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για μισή ώρα.

Τοποθετούμε το ταψί σκεπασμένο με λαδόκολλα στη χαμηλή σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για 1 ώρα.
Ξεφουρνίζουμε, τα βγάζουμε από το ταψί, αφήνουμε να κρυώσουν και …καλή όρεξη στα εγγόνια σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: